AutoCAD 2D-tekenen - Module 1

Inhoud

Autocad is een tekenpakket waarin je een technische tekening vanaf nul kan opbouwen. In de eerste module leer je tekenen in 2 dimensies. Je leert de software op een gestructureerde en efficiënte manier gebruiken. Autocad is een zeer uitgebreid pakket dat in veel sectoren gebruikt wordt vb. architectuur, mechanica, productontwikkeling, ...

Een vectorieel tekenpakket zorgt ervoor dat je punten met lijnen aan elkaar kan verbinden waardoor er een tekening/vorm ontstaat. In een assenstelsel kan je op een zeer nauwkeurige manier vormen opbouwen. Je leert in de software elementen tekenen, stretchen, verschalen, kopiëren, spiegelen, ... We leren alle tekenelementen in verschillende lagen schikken en verschillende eigenschappen te geven (properties).

Elke technische tekening bevat afmetingen, tekst, titelhoek, .... Na deze module kan je een volwaardige tekening samenstellen en afwerken. Je leert eveneens deze afdrukken op schaal.

  • autocad101
  • autocad102
  • autocad103
  • autocad104

AutoCAD 2D-tekenen - Module 2

Inhoud

In de 2de module van AutoCAD starten we met het aanmaken van een layout. In de layout (Paperspace) van AutoCAD kan je zeer flexibeler verschillende zichten (viewports) op je tekening schikken op een blad. Je kan in één layout verschillende schalen gebruiken en tegelijkertijd alles uniform afwerken. Afmetingen en tekst plaats je makkelijker op je blad dan in je model/tekening.

In deze module leer je een eigen sjabloon aanmaken waardoor je op basis van persoonlijke instellingen kan starten. Je kan verschillende tekeningen, documenten, afbeeldingen, … in AutoCAD aan elkaar koppelen. Hierdoor kan je makkelijker wijzigingen doorvoeren.

We leren blokken/symbolen aanmaken. Door persoonlijke bibliotheken aan te maken kan je tekeningen vaker gebruiken en moet je geen dubbel werk verrichten. De dynamische blokken bieden extra mogelijkheden door het inbouwen van variabele in één blok/symbool.

Om deze module af te sluiten krijg je een voorsmaakje van het 3D-tekenen in AutoCAD. We tekenen enkele eenvoudige volumes en leren deze nauwkeurig plaatsen, verplaatsen, roteren, … m.b.v. van de 3D-gizmo’s.

  • autocad201
  • autocad202
  • autocad203

AutoCAD 3D-tekenen - Module 3

Inhoud

In module 3 tekenen we uitsluitend in 3D. We bouwen stap voor stap een 3D-model op. AutoCAD heeft een uitgebreid gamma aan tekencommando’s en de mogelijkheden zijn oneindig. Hierdoor kan je zeer complexe elementen samenstellen.

We leren een 3D-model afwerken en presenteren. Door het toekennen van materialen en het plaatsen van lichtpunten, camerastandpunten, … kan je in AutoCAD fotorealistische afbeeldingen maken. Dit heet rendering. Hiermee kan je een volwaardig beeld scheppen van je ontwerp.

Je kan van een 3D-model in AutoCAD een technische tekening in 2D genereren en aanpassen. We leren deze 3D en 2D-elementen samen schikken in een layout.

Ga naar boven