Sketchup 3D-tekenen - Module 1

Inhoud

Sketchup is een tekenpakket ontwikkeld door Google. Met deze software kan je op een toegankelijke manier een 3D-model opbouwen. Sketchup wordt in verschillende sectoren gebruikt: vb. interieurinrichting, architectuur, tuinontwerpen, ... 

In de eerste module leer je op een gestructureerd en nauwkeurige manier een 3D-model tekenen. Tijdens de lessen bouwen we niet enkel een tekening op, maar werken we deze ook af met materialen, schaduw, verschillende lijn- en vlakeigenschappen, .... Het model wordt verder verduidelijkt met tekst en maten. Het eindresultaat wordt gepresenteert a.d.h. van foto's of een animatie die je zelf leert samenstellen.

  • skecthup101
  • skecthup104
  • sketchup102
  • sketchup103

Sketchup 3D-tekenen - Module 2

Inhoud

In de 2de module van Sketchup leer je complexere modellen teken. Hiervoor gebruiken we vb. rasters (Sandbox) die je op verschillende manier kan bewerken. Je krijgt ook extra verdieping in de structuur (Outliner) van een 3D-tekening. Door verschillende elementen/componenten aan elkaar te koppelen kan je extra mogelijkheden creëren en benutten. 

In Sketchup kan je op verschillende manieren gebruik maken van digitale foto's. Je leert op basis van een of twee foto's een model tekenen (Match Photo). Je kan een foto op elk vlak in je model plaatsen en aanpassen (Texture). We gebruiken het venster van de stijlen om meer variatie te brengen in het presenteren van ons model.

We kaderen een tekening in een groter geheel door gebruik te maken van collecties en deze te delen met Google en het 3D-Warehouse van Sketchup. Google is een zeer krachtige en uitgebreide bron van informatie die je eveneens in Sketchup kan aanwenden. Dankzij Google Earth kan je een model aan een geo-locatie koppelen. Hierdoor kan je vb. een terrein aanmaken op basis van satellietbeelden. Je kan ook van Google Streetview gebruik maken in een Sketchup-model.

  • skecthup202
  • skecthup203
  • sketchup201
  • sketchup204

Sketchup 3D-tekenen - Module 3

Inhoud

In de derde module van Google Sketchup maken we gebruik van alle extra’s die de professionele versie in petto heeft. De belangrijkste functies die in deze versie extra zijn t.o.v. de gratis versie zijn de “Solide Tools” en het aanmaken van dynamische componenten. Met de Solid Tools kan je volumes nog flexibeler tekenen en aanpassen. Dynamische componenten zijn componenten met variabelen waardoor je 1 componenten in meerdere situaties kan gebruiken.

Bij het downloaden van de software krijg je 2 extra onderdelen van het programma: Met de Style Builder krijg je een extra waaier aan mogelijkheden om je model te presenteren. Met het Layout-deel kan je een tekening op een blad schikken en op schaal afdrukken. Je kan deze tekening voorzien van afmetingen, tekst, een titelhoek, extra details, …

Voor Sketchup bestaan nog meer toevoegingen om de software aanzienlijk uit te breiden. In de “Extension Warehouse” vind je heel wat plugins die het gebruik van Sketchup nog makkelijker maken.

Ga naar boven